persi kurczaka w miodzie i musztardzie

code *code lyoko

Temat: szybki obiad
Witam
Czy macie jakieś obiadowe dania do przygotowania na szybko. Moje dzieci bardzo lubią kurczaka pod różnymi postaciami. A najszybciej zrobić tak:
Najpierw trzeba przygotować marynatę złożoną z miodu i musztardy - ma być w smaku i miodowa i musztardowa ;)Kawałki piersi kurczęciej (lub polędwiczek wieprzowych /~2x2cm/) wymieszać w marynacie i usmażyć na złoto (oczywiście można je przyprawić np. curry lub przyprawą do kurczaka)- gdy już gotowe, zdjąć z patelni a pozostałości na patelni wymieszać z śmietaną (najlepiej kwaśną 18%), ponownie wrzucić kawałki mięsa, starannie wymieszać. Podawć z ryżem ugotowanym sypko i sałatą z oliwą, czosnkiem i cytryną
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8337



Temat: Kurczak W Sosie Miodowo-musztardowo-piwnym
Czesc.

Znakomita czesc antyfanow, to Ci ktorzy gotuja. Kogo wiecej ten ma racje, dlatego ja tez podrzucam swoj przepis.

Potrzeba bedzie dwie piersi kurczaka, przyprawy do smaku (choc sam sos bedzie nadawal smaku, wiec ostroznie!), musztarda, miod, piwo, ryz, warzywa do podsmazenia na patelni.

Kurczaka pociac do rozmiarow najbardziej lubianych i wrzucic na patelnie. Mozna go wczesniej oproszyc przyprawami. W czasie gdy bedzie sie wstepnie podpiekal mieszamy miod i musztarde, mniej wiecej w proporcji 1-1. Zawsze mozna sprawdzic organoleptycznie. Gdy kurczak sie zbije podlewamy go piwem. Czekamy az odparuje i polewamy sosem. Teraz sa dwie szkoly. Jesli miod jest mocno skrystalizowany moze wyjsc nam karmel, ale to nic! Tak tez moze byc. Jesli nie bedzie cukru, to sos powinien byc jasno brazowy. Teraz juz tylko ryz, warzywa (moga byc podsmazane razem z kurczakiem) i wszystko na patelnie. Sos powinien oblepiac kurczaka, a nie sciekac.

Smacznego.
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=2991


Temat: Mięsa
Rolady z kurczaka w winie

Potrzebujemy
-filet z Kurczaka (ja robię w stosunku jeden filet na 2 osoby)
-musztardę z gorczycy z miodem
-dobrej szynki (ilość zależna od roladek)
-ser żółty 10-15 dkg
-wino, czerwone półwytrawne, polecam jakieś chilijskie są bdb do tego dania ze wzgl. na słodkość i delikatność (ja kupuję chilijskie po ok 15 zł/ za butelkę - nie są drogie)

Filety myjemy, potem filetujemy na cienkie pasy wzdłuż (nie za cienkie żeby się nie rozwaliły) mi wychodzi 2-3 takie paski z jednej części piersi kurczaka, filety dosalamy, odrobinka pieprzu, smarujemy od środka fileta musztardą, na to szyneczka i ser żółty w cienkim plasterku, zawijamy w roladkę i przebijamy wykałaczkami.

Smażymy kurczaka na patelni, ja mieszam oliwkę z oliwek z masłem lub margaryną i na tym smażę, potem za nim się zarumienią roladki wlewamy wino, chyba że ktoś woli bardziej spieczone. Na małym ogniu gotujemy je w winie dopóki nie odparuje.

Podpowiedzi
:jak tylko kurczak się zetnie można wyciągnąć wykałaczki, nie powinien się rozwalać,
dodatkowo można przed dolaniem wina odlać nadmiar tłuszczu, bo wino musi się skarmelizować..

Polecam i smacznego

>> a tu kurczak w winie na patelni
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=16983


Temat: Filet z kurczaka z serem
Filet z kurczaka z serem

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Pierś kurczaka
ser wędzony - Rolada Ustrzycka - w plastrach

1. Persi podzielić na kotlety, odrobinę (delikatnie rozbić). zrobić poprzeczne nasięcia na stronie z błonką.
Włozyć w marynatę na 20 min.:

4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
łyżeczka pieprzu
łyżeczka czubata musztardy
łyżaczka (płaska ) miodu wielokwiatowego

2. Piersi smażyć na patelni grillowej. Gdy smażą się już na drugiej stronie, ułożyć na nich plastry sera i przykryć patelnię pokrywką, by ser się lekko roztopił.

Podawać posypane szczypiorkiem, z frytkami, ziemniaczkami lub ryżem z warzywami.

Smacznego


Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20455


Temat: Kurczak w miodowej marynacie
zdjec niestety jak na razie nie bedzie, bo od dluzszego czasu nie przyrzadzam juz miesa... ale jesli trafia sie znowu jacys "miesozerni" goscie to wykorzystam moment i zrobie fotke

1 lyzka ostrej musztardy
2 lyzki jasnego sosu sojowego
1 lyzka plynnego miodu
1 limetka
1 zabek czosnku (starty)

wszystko wymieszac

4 piersi z kurczaka (ok. 150 g kazda) + olej do smazenia

natrzec kurczaka marynata, przykryc i wstawic do lodowki na min. godzine
nastepnie dobrze obsmazyc (ok. 7 min. z kazdej strony) ; zachowac w cieple

na sos

2 dl rosolu
1 lyzka bialego porto
1 lyzeczka soku z limetki (+ utarta skorka do dekoracji)
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
sol, pieprz


wlac rosol na patelnie na ktorej smazyl sie kurczak, dodac pozostale skladniki, wymieszac, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac az objetosc zmniejszy sie o polowe ; doprawic do smaku
pokroic piersi w plasterki (ok. 1 cm), nalozyc na talerze, polac sosem i udekorowac starta skorka z limetki
podawac z ryzem (rowniez udekorowanym limetka)
(widzialam, ze posiadacie tarki Microplane, wiec Wam sie tu akurat przydadza )

przepis pochodzi z tutejszego czasopisma Betty Bossi nr 10/2002
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=21265


Temat: Sałatki warzywne
Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym
Składniki:
- 2 pomidory (20 dag)
- 1 ogórek (15 dag)
- 1 główka sałaty lodowej
- 60 dag piersi kurczaka
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2/3 szklanki ziaren sezamu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przyrządzania:

Przygotować sos: składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, polać syropem klonowym wymieszanym z musztardą i marynować 1 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w sezamie, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Sałatę porwać na kawałki, połączyć z ogórkami i pomidorami, wymieszać z 3 łyżkami sosu. Podawać z kawałkami kurczaka, skropionymi pozostałym sosem.

Źródło: samotni.fora.pl/a/a,212.html


Temat: Grill
Szaszłyki na inną nutę

Składniki:
2 piersi z kurczaka,
1 cukinia,
3 papryki (różne kolory),
pomidorki koktajlowe,
morele,
cebula.

Składniki marynaty:
3 łyżki ostrej musztardy,
2 łyżki miodu,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżki oliwu z oliwek,
kilka kropel sosu Tabasco,
szczypta imbiru,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć, osuszuć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę i zanurzyć mięso, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa pokroić w ten sposób aby poręczniej je było narziewać na szpikulce Morele sparzyć, obrać ze skórki, wydrenować i pokroić na części. Nadziewać wszystkie składniki na szpikulce tak aby powstała kolorowo-smakowa mozaika. Piec na grilu ok. 10-15 minut często obracając i smarować pozostałą marynatą.
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,203.html


Temat:
Długo mogłabym wymieniać swoje ulubione potrawy. Z pewnością należy do nich pizza, chińszczyzna (ryż, mrożone warzywa z mieszanki chińskiej, kawałki piersi kurczaka, sos curry), pieczony kurczak z ryżem i sałatą w śmietanie, grillowane plasterki ziemniaka, twarożek na słoni z rzodkiewką i szczypiorkiem...Niestety, wszystko, co tu wymieniłam, jem niezmiernie rzadko. Jeśli chodzi o potrawy słodkie, wymienię tu czekoladę w każdej postaci, chałwę i wszelkie ciasta z kremem budyniowym
Czego natomiast nigdy nie wezmę do ust? Z pewnością ślimaków, małż, żabich udek i innych tego typu "wynalazków". Nie lubię także flaków, nie przepadam również za ogórkami kiszonymi i cebulą, nienawidzę musztardy, oliwek i miodu, natomiast przez pół życia przekonywałam się do pomidorów, czosnku i majonezu - udało się. Ostatnio jem również mało wędlin i mięsa - przerzuciłam się na sery, z pleśniowych jadłam jedynie brie, bo na inne mnie nie stać, poza tym nie wiem, czy włożyłabym zielonkawy ser do ust...
Źródło: narnia.fora.pl/a/a,629.html


Temat: Piersi kurczka w miodzie
4 piersi kurczaka
4 średnie cebule
3 średniej wielkości marchewki
1 duża cukinia bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
2 pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta soli i pieprzu
25 dag długoziarnistego ryżu
natka pietruszki


Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
Ryż ugotować na sypko.
Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=333


Temat: Przepisy
Ostatnio w porywach wolnego czasu wzielam sie za proste gotowanie i ze wszystimi dziele sie przepisem który jest zajebisty

1 woreczek ryzu
0,5kg piersi z kurczaka
keczup
musztarda
miód


- ryż gotujemy jak na opakowaniu
- na patelnie wrzucamy pokrojone piersi w takie kwadraciki dość małe
- jak już sie tak ugotują i będa białe dodajemy
4 lyżki keczupu, jedna łyżke musztardy, 1 łyżke miody
możemy te proporcje zwielokrotniać w zależności ile chcemy sosu
najczęściej robie x3

oczywiście można wiecej/ mniej musztardy lub miodu jak kto lubi
ryż polewamy powstałym sosem wraz z miesem <mniam>

mega sycące a czas przygotowania to max 20 minut
Źródło: chillout.net.pl/viewtopic.php?t=103


Temat: Kurczak miodowo-musztardowy
Kawałki kurczaka - udka, podudzia, piersi, skrzydelka - wg uznania - oczyścić i odkroić tłuste kawałki.

Marynata (porcja na +/- 3 całe udka):
1 łyzka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy/oleju
2 łyżeczki (małe) vegety light
szczypta pieprzu cayenne
szczypta chili mielonego
- wymieszać (konsystencja śmietany gęstej będzie)

Smarować kurczaka polewą i w lodówce zamarynować - ok. godziny (można na noc zostawić, a jak nie ma czasu to i... od razu piec )

Kurczaka wyłożyć na blachę (ja daję pod kuraka papier do pieczenia, folia alu się przyklejała ), piekarnik nastawić na 180-200 stC i piec około 40 min - aż będzie rumiany.
Można pod koniec pieczenia ponakłuwać kawałki wykałaczką, żeby "puściły sok"

Mimo pieczenia bez polewania czymkolwiek, bez zaglądania do pieca w zasadzie kurczak wychodzi miękki, mokry, z chrupiącą skórką - taki, jak każdy lubi

Polecam dla odważnych wersję mocno pikantną (dać sporo czerwonego pieprzu i chili) - podczas jedzenia mięso jest słodkie od miodu, a po chwili czuć ten ogień przypraw
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2279


Temat: test2


A może zróbmy jakieś menu caravaningowe ????


- karkowka w cienkich plastrach marynowana w piwie i oliwie z czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami wedle gustu
- kielbaski np. biale drobiowe, koniecznie dobrej jakosci, takie "miesne", bo inaczej psuja cala radosc
- kawalki kurczaka (udka, skrzydelka) w ostrej (czerwonej) lub ziolowej (zielonej) marynacie
- pstrag z folii (do środka maslo, sol, nac pietruszki lub swiezy tymianek lub koperek), podobnie losos
- szaszlyki z piersi indyczej, uprzednio marynowanej w ziolach i piwie, z papryka, cebula
- grilowane warzywa (papryka, cebula, baklazany)
- jablka w folii aluminiowej, moga byc podawane z miodem
- banany pieczone ze skora, moga byc same albo z dodatkami: cynamon, miod, nutella, rum
- tosty z wiejskiego chleba, po upieczeniu nacierane zabkiem czosnku i smarowane maslem, idealny na gore - ale ostry!!! - sambal oelek

do tego swieze salatki, jakies tzatziki, dobry ketczup, dobra musztarda, dojrzale sloneczne pomidory, peperonata (czyli pomidory z papryka i cebula, duszone w oliwie)

a to wszystko to dodatki DO DUZEJ ILOSCI ZIMNEGO PIWA
Źródło: forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=832